Afwerking

Knutselklei.nl

Stap-voor-stap beschrijvingen van knutselideeën met zelfhardende klei

TIPS EN TRUCS: Afwerking

De klei kun je op verschillende manieren afwerken. Hieronder geef ik een aantal voorbeelden.

 

Acrylverf of Muurverf

Als de klei gedroogd is kan het worden afgewerkt met acrylverf of muurverf. Beide zijn waterverdunbaar en kun je met een kwast aanbrengen op de klei. Bij de stap-voor-stap beschrijvingen gebruik ik acrylverf, maar deze kan dus ook vervangen worden door muurverf.


Acrylverf

Acrylverf is een waterverdunbare hobbyverf, te verkrijgen in veel verschillende kleuren. Ik gebruik acrylverf van een bekend merk (Hobbywinkel), maar ook van Hornbach en soms van de Action. De goedkopere merken zijn prima, alleen zijn ze soms minder dekkend en zul je in dat geval een extra laag moeten aanbrengen.


Muurverf

Je kunt de restjes muurverf of krijtverf die je nog hebt staan onverdund op de werkstukken aanbrengen. Je krijgt een bijzonder effect als je de latex of krijtverf die je voor de muren (of meubels) hebt gebruikt ook op een werkstuk aanbrengt. Daarnaast kun je de muurverf  ook met acrylverf mengen. Wil je bijvoorbeeld een lichtere tint, dan kun je deze mengen met witte acrylverf. Voor een donkerder tint moet je de verf met zwarte acrylverf mengen. Zo kun je het bekende ton-sûr-ton effect krijgen.


Zelf kleuren maken

In principe kun je alle kleuren zelf maken als je de volgende basiskleuren hebt:

 • blauw
 • geel
 • rood
 • zwart
 • wit
 • bruin (=sienna)

Het is je waarschijnlijk bekend dat geel+blauw=groen, rood+geel=oranje, blauw+rood= paars, maar maak eens proefstukjes waarbij je de verhoudingen varieert, dan zul je zien dat je alle kleurschakeringen kunt krijgen. B.v. bij verschillende hoeveeldheden geel en blauw krijg je variaties van felgroen tot turquoise.


Van elke kleur bestaan ook weer veel verschillende tinten. Wil je de tint naar je eigen smaak aanpassen, dan kun je de volgende basisregel toepassen:

 • Kleur + wit = pasteltint
 • Kleur + zwart = donkere tint
 • Kleur + zwart + wit = vergrijsde tint (b.v. grijsgroen of grijsblauw)
 • Kleur + bruin = warme tint (b.v. okergeel, mosgroen, terra-oranje)


Speel ermee en je zult zien dat je de mooiste kleuren krijgt. Acrylverf is verder gemakkelijk aan te brengen met een kwast en ben je niet tevreden met het resultaat, dan kun je er altijd een andere kleur overheen schilderen.

 

Zorg wel dat je kwasten op tijd uitspoelt en dat je vlekken in kleding meteen uitwast, want acrylverf lost als het droog is niet meer op in water!

Bijzondere effecten met acrylverf

Met acrylverf kun je allerlei bijzondere effecten maken. Enkele voorbeelden:


1. Diepte suggereren


Je kunt meer diepte suggereren door een lichter of donkerder kleur over een (droge) acryllaag heen aan te brengen. Voordat deze tweede acryllaag droog is, moet je deze er weer afvegen met een iets vochtige, niet pluizige doek. Op deze manier zal de tweede kleur alleen in diepere scheuren/gaten blijft zitten.


2. Bronseffect

Het bronseffect is een variatie op bovenstaande methode. Dit doe je als volgt:


 • Beschilder de droge klei met zwarte of donkerbruine verf (=zwart + bruin) verf en laat dit drogen
 • Maak een grijsgroene verf door groen (=blauw + geel) te mengen met een beetje grijs (=zwart +wit)
 • Voeg aan de grijsgroene verf een beetje water toe
 • Als het een klein voorwerp is verf je het helemaal, als het een groot voorwerp is doe je dit deel voor deel.
 • Voordat deze laag droog is ga je met een iets vochtig, niet pluizend doekje de grijsgroene verf erafvegen. De verf in de diepere delen zal blijven zitten.
 • Doe  een klein beetje goudverf op een droge platte kwast. Veeg de kwast af aan een een stuk keukenrol totdat er bijna niets meer opzit. Borstel met de kwast met goudverf over het beeld. Je zult dan een zachte glans zien ontstaan.

3. Sponsen


Door een spons in verdunde verf te dopen en dit voorzichtig op een donkerder of lichtere verflaag te deppen, krijg je een spikkelig effect. Dit kun je b.v. gebruiken om een steeneffect na te bootsen.

4. Mengen met fijn zand


Door acrylverf kun je fijn zand (b.v schelpenzand, vogelzand of fijn zand) mengen. Je krijgt dan een wat korreliger effect, waardoor oneffenheden wat onzichtbaarder worden. Of je kunt het fijne zand op de nog natte acrylverf strooien. Hierdoor krijgt je witte spikkeltjes in het zand.

5. Acrylverf door de klei heen mengen


Je kunt een beetje acrylverf door de klei mengen. Je moet dit dan goed door de klei heen kneden tot de klei een egale kleur heeft. (Let er wel op dat je plastic handschoenen draagt!). Daarna kun je het gebruiken, maar let op, de gekleurde klei kan nog afgeven!


Waterverdunbare vernis

Acrylvernis (waterverdunbaar) is te verkrijgen in hobbywinkels, maar ik heb ook goede ervaringen met de acrylvernis (mat en glans) van de Action.


Je kunt de vernis op 2 manieren gebruiken:

 1. onverdund aanbrengen op de gedroogde klei of gedroogde acrylverf heen. Dit is aan te raden voor voorwerpen die je vochtwerend of vuilafstotend wilt maken b.v. een vaas
 2. Voor een mooi transparant gekleurd effect kun je Acrylvernis mengen met een heel klein beetje acrylverf. Je krijgt dan een licht parelmoerachtig effect.

Andere afwerkingen

Patronen inrollen/indrukken

In de klei kun je allerlei patronen inrollen of indrukken. Een aantal voorbeelden zijn:

 • Een stukje kant (kanten kleedje of gordijn) op de klei leggen en er met de deegrol, ronde stok of fles overheen te rollen. Het patroon ervan wordt in de klei gedrukt.
 • Allerlei stempeltjes (gekochte of zelfgemaakt van bijvoorbeeld een aardappel) kun je in de  klei drukken
 • Bestaande voorwerpen kun je ook in de klei drukken zoals blaadjes, schelpen etc.

Voorwerpen in de klei rollen/drukken

Je kunt heel veel soorten materiaal verwerken door het direct in de verse klei te drukken. Het materiaal moet wel klein en licht zijn. Enkele voorbeelden zijn:

 • Glaskorrels
 • Glasstukjes
 • Kraaltjes
 • Siersteentjes
 • Veertjes

Andere kleuren klei


Er zijn ook merken klei die in andere kleuren te verkrijgen zijn, dus de gedroogde klei hoef je dan niet meer te verven. Plusklei is in verschillende kleuren verkrijgbaar en Das-klei is naast wit ook in terrakleur te koop.


De zelfhardende klei Home Deco (Action of hobbywinkel) is grijs en bevat hele kleine steentjes, wat een stenen effect suggereert.