Boetseren

Knutselklei.nl

Stap-voor-stap beschrijvingen van knutselideeën met zelfhardende klei

TIPS EN TRUCS: Boetseren


Gereedschappen

Ongelakt hout (dus geen gelakt of fineer!) kun je als ondergrond gebruiken, maar meestal gebruik ik een plastic placemat (zonder ribbeltjes of gaatjes). Soms plakt de klei aan de ondergrond, maar als je de placemat optilt en buigt kun je de klei er weer gemakkelijk vanaf halen.

 

De gereedschappen die je, naast de zelfhardende klei, vaak nodig hebt zijn de volgende:

 • Schaaltje met wat water en een sponsje
 • Plantenspuit
 • Oud bankpasje of lidmaatschapskaart
 • Deegrol, ronde stok of glazen fles
 • Mesje, b.v. een aardappelmesje
 • Lineaal en/of meetlint
 • Fijn schuurpapier of schuurblok

Daarnaast zijn de volgende gereedschappen vaak ook handig:

 • Boetseerhoutje om hoekjes te kunnen bijwerken
 • Rietje om hele kleine rondjes uit een plak klei te halen
 • Appelboor om rondjes uit een plak klei te halen
 • Glas of schaaltje om grote ronden uit een plak klei te halen

Basimateriaal/vulmiddel

Wil je een klein beeld/voorwerp maken dan kun je dit geheel opbouwen uit de zelfhardende klei. Wil je een groot beeld/voorwerp maken dan is het aan te raden als basis een ander materiaal te gebruiken. Dit maakt het beeld/voorwerp niet alleen goedkoper, maar soms ook steviger. Als basis gebruik ik dan ook vaker één van de volgende materialen:

 • Piepschuim, verpakkingsmateriaal of stroken piepschuim te verkrijgen in verschillende diktes (Bouwmarkt)
 • Piepschuim bolletjes (Tuinmarkt, hobbywinkel)
 • Glazen fles of pot
 • Karton b.v. wc-rolletje
 • Verpakking van melk, pudding of vruchtensap
 • Plastic emmertje van b.v. yoghurt of kwark

Ook kun je een styropor (=piepschuim) vorm, b.v. kip, konijn, clowntje etc., gebruiken als basis voor een beeld. In o.a. hobbywinkels en op internet zijn veel verschillende vormen te koop. Wil je hier meer over weten kijk dan hiernaast bij het submenu Dieren/Kip of klik hier.

Boetseren

Zelfhardende klei is een gemakkelijke kneedbaar materiaal. Je kunt er allerlei beelden, decoraties en gebruiksvoorwerpen van maken.

Daarnaast hecht de klei zich aan verschillende soorten materialen zoals glas, hout, keramiek etc. Het blijft na het drogen stevig vastzitten. Op deze manier kun je bijvoorbeeld een glazen of keramieken vaas een ander uiterlijk geven.

Ben je met een groter werkstuk bezig dan hoef je dit niet in één keer af te maken. Als je er (na dagen of weken) weer verder aan wilt gaan werken, moet je de droge klei even nat maken met een plantenspuit. Wacht een minuutje tot het water ingetrokken is en je kunt er weer verse klei tegenaan zetten.


Verse klei is erg elastisch. Soms is het dan ook aan te raden de klei even te laten drogen voordat je het verder gaat bewerken. B.v. als je een vorm uit een uitgerolde plak klei wilt snijden is de klei na even drogen wat steviger en gemakkelijker te snijden. Ook is het soms moeilijk om een beeld/voorwerp mooi glad te krijgen of de hoekjes recht te krijgen. Ook dan kun je het beter 1 tot enkele uren laten drogen voor je het verder gaat bewerken.


Uitrollen tot een plak klei

Als je de klei wilt uitrollen tot een plak, dan kun je daarvoor een deegrol,een ronde stok of een glazen fles gebruiken. Wil je de plak klei overal precies even dik hebben doe dan als volgt:

Gebruik 2 latjes, die even dik zijn als de plak klei die je wilt maken. Leg de 2 latjes aan weerszijden van de klei, net ver genoeg om nog met de deegrol de latjes te raken. Als je dan over de klei rolt met de ernaastliggende latjes wordt dit uiteindelijk even dik als de beide latjes.

Tip:  verfroerstokjes zijn goed te gebuiken voor dunne plakken. Ze zijn ongeveer 3 mm dik. Wil je dikkere plakken (b.v. 6 of 9 mm. dik) dan kun je een paar roerstokjes op elkaar leggen (evt. lijmen).

Drogen

De werkstukken kun je gewoon aan de lucht en op kamertemperatuur laten drogen en uitharden. Je moet het niet forceren door het op de verwarming of in een oven te zetten. Dan droogt de buitenkant te snel en kunnen er barsten of haarscheuren in het oppervlak ontstaan. Werkstukken die bestaan uit o.a. een dunne laag klei zijn na 1 tot enkele dagen droog. Het is aan te raden om voorwerpen die uit een dikke laag klei bestaan 1 tot 2 weken te laten drogen alvorens dit af te werken. 


Als het werkstuk droog is kun je het werkstuk met schuurpapier glad maken. Ook de hoeken kun je met een schuurblok mooi recht schuren. Wil je er na het drogen nog wat aan toevoegen, dan kun je dit heel eenvoudig bijwerken door de klei een beetje nat te maken en de verse klei hierop aan te brengen.


Repareren

Zitten er na het drogen van de klei nog wat gaten in of mocht er een barstje zijn ontstaan, repareer dit dan als volgt: krap de barst eerst goed open met een mesje. Verwijder het stofgruis en maak het droge materiaal in en rond de barst vochtig. Wacht een minuutje tot het water ingetrokken is en vul de gleuf met de verse klei en laat het opnieuw drogen. Schuur na het drogen eventuele oneffenheden glad met een heel fijn schuurpapier.


Restjes bewaren

Restjes klei kun je het beste zo luchtdicht mogelijk bewaren. Dus bijvoorbeeld door het te wikkelen in een plastic zak, die je goed dichtmaakt.

Zijn de restjes klei wat droog, dan kun je die in een natte doek wikkelen en in een dichte zak bewaren. Als je dit dan nogeens in een goed afsluitbaar emmertje (b.v. een tomaten of yoghurtemmertje) doet, kun je het lang bewaren.

Afwerking

Wil je het niet verder afwerken, gebruik dan de klei Do&Dry van Creall (Action). Deze klei is na het drogen mooier wit dan de merken DAS en PLUS. Of gebruik een klei met een kleur zoals de terracottakleur van DAS-klei of Home Deco (Action).


Wil je het wel afwerken en meer weten over verschillende manieren van afwerking kijk dan op Tips en trucs Afwerking of klik hier